Waarom je kindje in een draagdoek dragen

 

Het dragen van je kindje is een eeuwenoude traditie en nog steeds wordt er wereldwijd veel gedragen, iedere dag, in allerlei culturen.

In Nederland wordt er tegenwoordig minder gedragen door de komst van de moderne/ hippe kinderwagens. Men kijkt wel eens wat raar op als een kindje in de draagdoek gedragen wordt en associeert het ook wel met bijv de derde wereld.

Eigenlijk is dat gek, want ieder mens kan er zich iets bij voorstellen; niks is zo veilig om tegen de borst van papa of mama aan te liggen. Bij de mama die borstvoeding geeft, het  kindje ruikt de melk en hoort de vertrouwde hartslag die ze voor geboorte 9 maanden heeft gehoord. Verder mama of papa’s geur en wat dacht je van de stem van papa of mama? Ook vaders kunnen het kindje prima dragen, maar dan bv. in en een stoere doek.

Het dragen van je kindje is belangrijk voor de ontwikkeling van enkele lichaamssystemen.  Als je kindje gedragen wordt is er een constante beweging, want als ouder loop en wieg je met je kind, of je gaat even zitten. Elke beweging die jij als ouder maakt, maakt je kindje ook. Het evenwichtsorgaan wordt geprikkeld en gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen. Als je je kindje bij je draagt, ervaart het dat zijn hoofd en lichaam anders aanvoelen t.o.v. de omgeving en de zwaartekracht dan wanneer je je kindje in het bedje, de box of kinderwagen legt.

Als je je kindje draagt wordt het ook op sociale functies getraind. Als je je kindje buik tegen buik draagt, kan het veel leren over de interactie van de persoon die draagt; een gezichtsuitdrukking en een reactie kan sneller afgelezen worden. Als vader of moeder rustig is, zal het kindje dat voelen. Wanneer er bij vader of moeder een verhoogde hartslag,is zal je kindje dat ook merken.

Voor zowel sociaal als lichamelijke ontwikkeling is dragen goed, zowel voor de drager (papa of mama) als voor het kindje.